Ziemniaczana uczta.
18 września to bardzo udany dzień dla młodszych uczniów naszej szkoły. Dzień się zaczął niby zwyczajnie a później działo się.......
Na początku dzieci z klas I-III dowiedziały się co można zrobić z ziemniaków
„Co można zrobić? O, ho! Mówiąc najprościej: sto różnych różności.
Kartoflankę, do innych zup dodatki, miskę kopytek,
patelnię frytek, ziemniaczane płatki.
A jeszcze (lizać palce!) placki smażone na smalcu – nie?
I te super ziemniaki w mundurkach z gorącą, chrupiącą skórką,
wyciągnięte z popiołu, z ogniska, gdy mgły się snują dookoła i iskra pryska.
A my z ziemniaka robimy prosiaka, hipopotama, królika, krowę:
cztery zapałki się wtyka, ogon i rogi z drucika, oczy jarzębinowe,
uszy z liści jesiennych ozdobią głowę. I gotowe.”
Następnie każdo dziecko rysowało swoją ulubioną potrawę z ziemniaków.
Później był spacer do lasu, gdzie panie przywitały wszystkich, którzy przybyli do Krainy Pieczonego Ziemniaka, aby się wspólnie pobawić.
Pozdrowiły tych, którzy:
- mieli dobry humor
- przybyli pieszo
- przyjechali samochodem lub autobusem
- lubią konkursy i zabawy
- lubią pieczone ziemniaki
Dzieci wraz z rodzicami stworzyły cudaki z ziemniaków. Korzystali z materiałów zgromadzonych w „domowej skrzyni skarbów” (koraliki, guziki, pinezki, patyki, wykałaczki, włóczkę, tkaniny, tasiemki, koronki, sznurek, taśmę samoprzylepną, sosnowe igły, liście, jarzębinę, bibułę, folię przylepną, plastelinę itp.). Cudaki były przecudne i trudno było wybrać Królową i Króla. Po długich oględzinach
i dyskusjach wybrano ;)
Para królewska to Malwina Truś i Maciej Wawryn. Świta królewska to: Amelia Ochab,Aneta Hałasa, Dawid Hałucha i Marcel Jędrzejewski.
Gdy minęły emocje wyborów dzieci piekły kiełbaski.
Królewska para zaprosiła wszystkich gości do konsumpcji upieczonych w ognisku ziemniaków.
Czas tak szybko upłynął, że zabrakło nam czasu na ziemniaczane konkurencje sportowe ;)
Dziękujemy wszystkim chłopcom z klas I-III za sprawne przygotowanie bezpiecznego ogniska.
Dziewczynkom dziękujemy za wzorowe zbieranie chrustu.
Rodzicom dziękujemy za prześliczne ziemniaczane cudaki.