
5 porcji
Na początku listopada uczniowie klasy III szkoły podstawowej wraz z wychowawca p. Bogusławą Probola realizowali program edukacyjny „5 porcji zdrowia w szkole”, który miał na celu m.in. poznanie istotnej roli owoców i warzyw ich przetworów i soków w żywieniu człowieka, podniesienie świadomości na temat znaczenia prawidłowego odżywiania się wśród uczniów oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Program wspierają m.in. przedstawiciele takich instytucji jak: Instytut Żywności i Żywienia, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
W ramach programu przeprowadzono ciekawe i różnorodne zajęcia edukacyjne związane z prawidłowym żywieniem, uczniowie samodzielnie wykonali pyszne owocowe szaszłyki i bardzo zdrowy sok jabłkowo-marchwiowy, a także album owocowo-warzywny i plakat na konkurs plastyczny. Dzięki udziałowi w programowi dzieci zdobyły wiedzę na temat zasad zbilansowanej diety, dowiedziały się, że szklanka soku stanowi równoważną porcję warzyw i owoców i że codziennie należy jeść owoce i warzywa.