
Kanapki w klasie I i III.
Uczniowie z klasy I i III sami robili kanapki. Wcześniej rozmawialiśmy o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego musimy się zdrowo odżywiać i jeść śniadanie? W ten sposób dzieci uczą się tego, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijają kreatywność i wyobraźnię.
Dzieci przyniosły do szkoły potrzebne produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie . I ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem.
Warto organizować tego typu lekcje, ponieważ utrwalają zdrowe nawyki u dzieci. Nasi uczniowie kilka razy w tygodniu dostają świeże mleko, warzywa i owoce w ramach ogólnopolskich akcji "Owoce w szkole" i "Szklanka mleka".